Kto ma pierwszeństwo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xtremesystems
    RS
    • 2010
    • 2254
    • Hyundai

btw ja jadac czerwonym lewym pasem, gdyby niebieski skecil w lewo z prawego dla swietego spokoju bym puscil bo auta szkoda a i diabli wiedza jak to zinterpretuje policja

Komentarz

• eaglemirek
      RS
      • 2010
      • 14116
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

xtremesystems, Tak :!: bo ustąpić pierwszeństwa musiałby tylko ewent. pojazdowi który by nadjechał ze "wschodu"

[ Dodano: Pon 03 Gru, 12 21:35 ]
      Zamieszczone przez xtremesystems
      btw ja jadac czerwonym lewym pasem, gdyby niebieski skecil w lewo z prawego dla swietego spokoju bym puscil bo auta szkoda a i diabli wiedza jak to zinterpretuje policja
      Tak jak i ja pisałem wcześniej o złomowiskach

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• rowerek
        Rider
        • 2010
        • 449

a i diabli wiedza jak to zinterpretuje policja
        Że co? A jak ma niby zinterpretować? Tu nie ma swobody interpretacji. Takie skrzyżowanie, takie znaki - inaczej się nie da.

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rowerek
          Że co? A jak ma niby zinterpretować? Tu nie ma swobody interpretacji. Takie skrzyżowanie, takie znaki - inaczej się nie da.
          kolega westwi78 to chyba RD :diabelski_usmiech
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• xtremesystems
            RS
            • 2010
            • 2254
            • Hyundai

jak dla mnie to to co podal rowerek jest bardziej logiczne niz to ze jadacy z prawego w lewo nie jest spraca wypadku. po prostu wiedzac ze mam pierwszenstwo i tak bym ustapil.

jak polacy jezdza na rondach pokazuje krakowski program "jedz bezpiecznie"

Komentarz

• bzyq_74
              RS
              • 2008
              • 3467
              • Volkswagen
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

WIELKIBONGO, ma racje. W tym przypadku pojazd B ma jechać prosto bo tak nakazują znaki poziome. Skręcając w lewo jest winny
              MARCIN
              Mój szkodnik

Komentarz

• rowerek
                Rider
                • 2010
                • 449

Zamieszczone przez eaglemirek
                xtremesystems, Tak bo ustąpić pierwszeństwa musiałby tylko ewent. pojazdowi który by nadjechał ze "wschodu"
                tego też nie kminię? Jak miałby ustępować pierwszeństwa pojazdowi ze wschodu skoro zjeżdżając z ronda ma pierwszeństwo?

Komentarz

• xtremesystems
                  RS
                  • 2010
                  • 2254
                  • Hyundai

Zamieszczone przez piotrek_os
                  kolega westwi78 to chyba RD :diabelski_usmiech
                  co to RD bo nie zalapalem

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8162
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jadąc na wprost lub pierwsza w prawo zajmuje prawy pas. Jadąc w lewo lub zawracajac zajmuje lewy pas ale przed zjadem z ronda zmieniam na prawy pas i prawym pasem opuszczam rondo - tak byłem uczony. Ostatnio miałem egzamin na C i równiez tak robiłem
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• eaglemirek
                      RS
                      • 2010
                      • 14116
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tego też nie kminię? Jak miałby ustępować pierwszeństwa pojazdowi ze wschodu skoro zjeżdżając z ronda ma pierwszeństwo?
                      Ja tam widzę znak ustąp :!: Nie widziałeś takiej syt :?: na rondzie.

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

co to RD bo nie zalapalem
                        robotnik drogowy

ja już się merytorycznie nie wypowiadam, bo nie mam siły

do zobaczenia na drodze

Komentarz

• rowerek
                          Rider
                          • 2010
                          • 449

Zamieszczone przez piotrek_os
                          Jadąc w lewo lub zawracajac zajmuje lewy pas ale przed zjadem z ronda zmieniam na prawy pas i prawym pasem opuszczam rondo - tak byłem uczony. Ostatnio miałem egzamin na C i równiez tak robiłem
                          Również można tak zrobić ale wówczas zmieniasz pas ruchu. Taka sytuacja jaką ja nakreśliłem to zjazd z ronda bez zmiany pasa ruchu.

Komentarz

• eaglemirek
                            RS
                            • 2010
                            • 14116
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

piotrek_os, Wszystko zależy ile masz pasów na rondzie i jezdniach na które zjeżdżasz z ronda :!: W tym konkretnym przypadku jadąc prawym musisz opuścić rondo a lewym możesz :!: Masz wszędzie po 2 pasy (drogi wjazdowe ,zkazdowe, rondo)

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• rowerek
                              Rider
                              • 2010
                              • 449

Zamieszczone przez eaglemirek
                              Ja tam widzę znak ustąp Nie widziałeś takiej syt na rondzie.
                              Ale ja jasno napisałem, że takie znaki jak te narysowane stoją na każdym wjeździe na rondo (nie chciało mi się z każdej strony ich rysować). One oznaczają koniecznosć ustąpienia pierwszeństwa zjeżdżającym z ronda.

Komentarz

• marroth
                                Classic
                                • 2008
                                • 33

A ja sobie teraz przypominam, że w którymś Motorze była omawiana taka sytuacja:
                                Na skrzyżowaniu równorzędnym gdy z Twojej prawej strony uderzy Cię jadący pod prąd ulicą jednokierunkową samochód wina jest Twoja, bo jest reguła prawej ręki, a on najwyżej dostanie mandat za wykroczenie. Taka dziwna logika niestety.
                                Podobnie jest w tej sytuacji, może nie dokładnie taka sama sytuacja, ale ogólne myślenie. Auto nie powinno w ogóle jechać w lewo, ale pojechało i policja tak to zinterpretowała. Głupie, ale prawdziwe.
                                Było: O1'00 AGR
                                Jest: F1'02 AUA
                                O1'05 AXR
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37005

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1594
                                  • Superb II (3T4)

Ja tylko jednego w tym wszystkim nie rozumiem :diabelski_usmiech
                                  są narysowane dwa szkice przez zakładającego ten wątek i są to dwa różne szkice
                                  dokładniej chodzi o przebieg linii poziomych na tym rondzie
                                  i wszyscy się kłócą i w sumie wszyscy mają rację
                                  tyle,że w jednym przykładzie a drudzy w drugim
                                  postaram się to wytłumaczyć inaczej
                                  w sytuacji która jest na pierwszym szkicu gdzie linie poziome wyznaczające pasy ruchu "prowadzą" pojazd będący na wewnętrznej stronie ronda na wprost winnym jest ten który pojechał w lewo z prawego pasa bo żeby wykonać ten manewr abstrachując od niestosowania się do znaków musi wjechać i przeciąć pas ruchu po którym porusza sie samochód na wprost
                                  natomiast w sytuacji gdzie na rondzie linie wyznaczające pasy ruchu są namalowane wokół wyspy centralnej to właśnie samochód będący wewnątrz ronda musi wjechać i przeciąć pas ruchu po którym porusza się samochód skręcający w lewo
                                  to,że on sie nie stosuje do znaku poziomego P-8 i pionowego F-10 ustawionego przed rondem to co innego i może za to dostać kwit ale sprawcą na rondzie zawsze jest ten który zmienia pas ruchu
                                  pisanie tutaj na forum że przejeżdżanie przez linie wyznaczające pasy ruchu nie jest zmiana pasa ruchu to po prostu herezja :evil:
                                  nie zawsze przepisy idą w parze z tym co odczuwamy i jak wg nas powinna wyglądać sprawiedliwość niestety
                                  zawsze przeciaż można nie przyjąć mandatu i iść do sądu
                                  zreszta jak autor tematu ma ochotę to zapraszam na priv

a dla tych którzy już przekreślili pojazd na zewnętrzej który łamie przepisy to inny przykład
                                  jedziemy drogą o dwóch pasach ruchu w jedna strone prawym pasem,lewym jedzie pojazd który znacznie przekaracza dozwoloną prędkośc.I co wtedy,zmieniamy pas ruchu bo on jedzie szybciej niz mozna???
                                  i winnym kolizji jest on bo jechał za szybko???
                                  życze powodzenia w takich przypadkach
                                  NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                  PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                  BYŁA TEŻ CEGA
                                  A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                  MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• rowerek
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 449

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                                    Ja tylko jednego w tym wszystkim nie rozumiem

są narysowane dwa szkice przez zakładającego ten wątek i są to dwa różne szkice

dokładniej chodzi o przebieg linii poziomych na tym rondzie

i wszyscy się kłócą i w sumie wszyscy mają rację

tyle,że w jednym przykładzie a drudzy w drugim
                                    Też racja, wersją pierwotną było to:
                                    Mimo wszystko chodziło w tym temacie głównie o to (z mojego punktu widzenia) czy auto niebieskie (czyli na prawym/zewnętrznym pasie) może skręcić w lewo przy takich znakach poziomych jak i pionowych jakie były przed wjazdem na rondo. Niezależnie od tego jak były namalowane linie na rondzie auto niebieskie nie może wykonać skrętu w lewo z prawego/zewnętrznego pasa.

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1594
                                      • Superb II (3T4)

rowerek, masz w pewnym sensie rację
                                      na pierwszym rysunku sprawcą jest niebieskie auto,ale nie dlatego,że niezastosował się do znaków tylko dlatego,że nieustąpił pierwszeństwa przejazdu pojazdowi czerwonemu podczas zmiany pasa ruchu
                                      i dostałby mandat za 450 i 6pkt karnych gdzie podstawa z prawa o ruchu drogowym nie byłby art. 92 gdzie ogólnie jest o znakach i sygnałach drogowych ale art.22 gdzie jest o zmianie pasa ruchu i obowiązkach z tym zwiazanych
                                      natomiast w drugim przypadku gdzie linie sa namalowane wokół wyspy centralnej to pojazd czerwony zmienia pas ruchu i nieustępuje pierwszeństwa
                                      i w tym przypadku czerwony jest sprawcą i dostaje kwit z art.86 kodeksu wykroczeń w związku ze wspomnianym art. 22 prawa o ruchu
                                      a niebieski dostaje kwit za niestosowanie się do znaków w wys. 250 i 5pkt ale nie jest sprawcą kolizji

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                      PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                      BYŁA TEŻ CEGA
                                      A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• rowerek
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 449

Jeżeli jest tak jak piszesz (a wygląda na to, że wiedzę na ten temat masz największą w tym temacie) to mamy kolejny absurd (wg mnie) w przepisach. Ktoś łamie przepisy skręcając z nieodpowiedniego pasa, 'doprowadza' do kolizji a wg prawa to nie On jest winny... Coś mi się tu nie podoba. Jeżeli są jasno określone pasy do jazdy na wprost oraz do skrętów to dlaczego winien ma być ktoś kto pojechał zgodnie ze znakami poziomymi i pionowymi a nie ten kto się do nich nie stosuje? (a to, że osoba, która skręciła ze złego pasa dostała symboliczny mandat to małe pocieszenie)
                                        Nic tylko sobie samochody odnawiać z cudzego OC. 250 zeta i 5pkt. to nie dużo za nową blacharkę w furze... :evil:

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1594
                                          • Superb II (3T4)

rowerek, niestety,jest grono ludzi którzy tak sobie naprawiają samochody a nawet zarabiaja na tym procederze
                                          niestety,troszke mam pojęcia w tym temacie
                                          oczywiście nie naprawiania i wyłudzania odszkodowań

i tak jak napisałem kilka postów wyżej-niestety często nasze prawo nie idzie w parze z odczuciem sprawiedliwości
                                          i jeszcze raz powtarzam,że nie zawsze złamanie przepisów jest równoznaczne ze sprastwem przy kolizji,uwierz mi
                                          mozemy jeszcze o tym podyskutować ale wtedy najlepiej odstawić nerwy na bok

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                          BYŁA TEŻ CEGA
                                          A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• rowerek
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 449

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                                            jeszcze raz powtarzam,że nie zawsze złamanie przepisów jest równoznaczne ze sprastwem przy kolizji,uwierz mi
                                            Przynajmniej wyjaśniło się tyle, że skręcając ze złego pasa, w każdym z tych dwóch poruszanych tutaj przypadków prowadzący łamie przepisy i dostaje za to uzasadniony mandat. Bo czytając wypowiedzi niektóre to miałem wrażenie, że niektórzy nie widzą nic złego w skręcie w lewo z prawego pasa (wbrew temu co mówią znaki) i że jest to dopuszczalne.

[ Dodano: Wto 04 Gru, 12 00:53 ]
                                            No i z moich obserwacji wynika, że większość rond wielopasmowych ma jednak wyznaczone znakami poziomymi pasy ruchu prowadzące wewnętrzny pas na wprost(czyli przypadek/szkic pierwszy w pierwszym poście tego tematu), więc tam jest jasna wina pojazdu skręcającego w lewo ze złego pasa. W Poznaniu chyba wszystkie ronda wielopasmowe (Solidarności, Nowaka-Jeziorańskiego, Kaponiera, Obornickie, Rataje, Śródka, Starołęka) mają tak jak ten pierwszy szkic (czyli 'prowadzenie' pasów na wprost, nie wokół wyspy centralnej), więc ktoś kto skręca ze złego pasa tu raczej nie zarobi.

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1594
                                              • Superb II (3T4)

Przynajmniej wyjaśniło się tyle, że skręcając ze złego pasa, w każdym z tych dwóch poruszanych tutaj przypadków prowadzący łamie przepisy i dostaje za to uzasadniony mandat. Bo czytając wypowiedzi niektóre to miałem wrażenie, że niektórzy nie widzą nic złego w skręcie w lewo z prawego pasa (wbrew temu co mówią znaki) i że jest to dopuszczalne.
                                              nawet przez moment nie próbowałem tego negować że popełnia wykroczenie

ale kolega zadał pytanie "kto jest winny kolizji" a nie" czy wolno tak skręcać"

niestety nie znam tych rond w Poznaniu wiec nie potrafie sie do tego ustosunkować :cry:

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                              PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                              BYŁA TEŻ CEGA
                                              A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• rowerek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 449

W takim razie zwracam honor koledze westwi78, który miał rację pisząc, że w przypadku gdy pasy ruchu na rondzie są wyznaczone wokół wyspy centralnej to wina za kolizję paradoksalnie leży po stronie auta czerwonego, czyli jadącego prawidłowo a niebieski dostanie tylko mandat za niestosowanie się do znaków.

Co do tej sytuacji, która miała miejsce w "Uwaga Pirat", i która spowodowała tę dyskusję to tam na rondzie mieliśmy pasy 'przejazdowe' na wprost a nie wokół wyspy centralnej więc wina za kolizję leżałaby po stronie auta wykonującego skręt w lewo z prawego pasa.

Komentarz

• tomikt
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 391

dlatego generalnie rondo z dwoma pasami to poroniony pomysł
                                                  ech...
                                                  TomikT

Komentarz

• xtremesystems
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2254
                                                    • Hyundai

dobra panowie to kolejna porcja
                                                    czy te 3 przypadki sa równoważne w swietle przepisów jezeli chodzi o winę przy kolizji jesli niebieski jedzie jak pokazuje linia zielona.
                                                    1

2

3

i potwierdzcie kto jest winny

Komentarz

Pracuję...